Cornel Sitar este meșter popular și provine din zona Baia Mare. A învățat olăritul de la parinții săi, familia având o tradiție de peste 80 de ani în ceramica. Lucrează cu roata olarului din 1962, de la vârsta de 13 ani. Anual, face peste 12.000 de piese din ceramică, fiind în prezent unul din cei mai mari meșteri populari ai Maramureșului.
A avut o expoziție personală la Berna și a câstigat premiul special la „Târgul Olarilor” din Germania, cel mai renumit în acest domeniu. Mai mult, cele peste 120 de diplome naționale și internationale pe care le-a obținut de-a lungul anilor sunt doar câteva din dovezile maestriei sale. Unele din lucrarile sale au ajuns în colectiile personale ale prințului Akishino al Japoniei si la Regina Rania a Iordaniei. Printul Sturdza, Laura Bush sau primarul orașului Lyon sunt doar cateva persoane care au mai primit în dar obiecte de ceramică facute de Cornel Sitar la Baia Mare.
În 2010, invitat să ia parte la evenimentul „Lumea disparută a vechii Europe”, meșterul a susținut o demonstrație de olărit la Muzeul Ashmolean din Oxford. De numele lui se leagă și încercarea de a reinvia o ceramica aflată azi numai în colecții și muzee. Este vorba de ceramica transilvăneană în albastru de cobalt, cunoscuta sub numele de „ceramica Saschiz”.
Aici găsiti website-ul oficial al artizanului Cornel Sitar.
Deviere de la traseu aproximativ 1,6 km.