Home Trasee Atracții Artizani Experiențe Cazări Susține Parteneri Media Kit Ghid de călătorie Contact
Dacă înțelegi de ce călătoria este mai importantă decât destinația, ești pe drumul cel bun. Ești Călător pe Drumul Maramureșului.

Deși are o lungime de 700 de kilometri, Drumul Maramureșului nu este despre cifre sau date statistice. Este despre întâlnire. Cu natura. Cu istoria, vorba, portul și prezentul locurilor. Cu tradiția ce dăinuie în vechii și noii meșteșugari maramureșeni. Cu măiestria bisericilor din lemn și piatră. Cu oamenii și traiul lor, neschimbat de vremuri, dar și cu influențele contemporane, cu noul și cu tinerii care duc Maramureșul mai departe. Cu aromele bucătăriilor tradiționale. Cu tot ceea ce trecerea anilor a validat ca valoros, adevărat, iar prezentul a preluat, imbogățit și continuă să promoveze. Și, credem noi, Drumul Maramureșului poate fi și despre întâlnirea, foarte personală, cu tine.

Drumul Mararmureșului e ca un punct de plecare a poveștii scrise fără tastatură, o destinație parcursă în libertate, în liniștea naturii.

La pas sau cu bicicleta sunt ritmurile ideale prin care poți culege toate darurile așezate de-a lungul Drumului Maramureșului.

Sfaturi de călătorie

Planifică din timp călătoria. Cu minuțiozitate, întocmește o listă cu cele necesare, în funcție de tipul drumeției, durata acesteia și geografia locului. Nu uita să ții cont de prognoza meteo și nu exclude posibilitatea ploii și temperaturilor scăzute. Din listă n-ar trebui să lipsească:

Pentru o drumeție de maxim o zi, la pas sau cu bicicleta, o listă cu echipament esențial cuprinde: un rucsac, o haină de ploaie, hanorac, bocanci de trekking, sticlă pentru apă, ideal refolosibilă, hrană, încărcător de telefon sau baterie externă, ochelari și cremă de soare, un săculeț de plastic pentru gunoi, documente de identitate și contacte de urgență.

Pentru drumețiile mai lungi de o zi, planifică unde înnoptezi - la cort, gazdă, pensiune - și pregătește-te ca atare.

Nu se recomandă să pornești în drumeție, chiar și pentru o zi, având încălțăminte nouă, neîncercată. Dacă nu ești o fire aventuroasă, recomandat este să călătorești pe lumină, preferabil însoțit/ă. Nu uita să te documentezi despre traseu și să ai la îndemână numerele de telefon apelabile în caz de urgență (Salvamont, Serviciul Național de Urgență).
Verifică prognoza meteo și fii mereu pregătit/ă pentru schimbări bruște ale vremii.

Stabilește traseul împreună cu cei care te însoțesc. Țineți cont de lungimea acestuia, de gradul de dificultate, timpul indicat de parcurgere și de experiența pe care membrii grupului o au. Siguranța drumului și atingerea destinației sunt la fel de importante ca entuziasmul călătoriei și bucuria întâlnirii cu natura.

Studiați fără grabă hărțile traseelor, disponibile în format *.kml pe https://bit.ly/2U7CLtv. Indiferent cât de eterogen e grupul, Drumul Maramureșului are comori pregătite pentru fiecare: iubitorii de natură, de istorie, de tradiție, de povești strămoșești, de arhitectură veche, de meșteșuguri autentice, de bucate proaspete și naturale.

Apelează cu încredere la clasicele hartă și busolă, cel mai puțin influențate de starea vremii sau de lipsa semnalului telefonic. În plus, ia cu tine mijloace tehnologice moderne, atunci când geografia și condițiile meteo permit utilizarea lor: telefon mobil, conexiune la internet, hărți interactive, aplicații de orientare, smartwatch, GPS.

Ajută dacă ”parcurgi mental” traseul, înainte de a porni la drum, precum și dacă-ți stabilești niște repere (naturale sau antropice) și timpii estimați pentru atingerea lor.

Când ești pe traseu, fii mereu atent/ă la marcaje (M-ul albastru sau drumul roșu, șerpuitor) și asigură-te că le întâlnești după fiecare 200-300 de metri parcuși. Dacă după 300 de metri de la ultimul marcaj nu mai întâlnești un altul, înseamnă că te-ai abătut de la traseu și trebuie să te întorci, până întâlnești din nou unul. Esențial este să nu te abați de la bucuria drumului. Rămâi calm/ă și optimist/ă. Totuși, drumeția se petrece în secolul XXI, iar 112 (urgențe) și 0SALVAMONT (0725.82.66.68) sunt numere pe care le poți apela, în cazul, puțin probabil, în care te vei rătăci.

Drumul Maramureșului este mai întâi de toate, o întâlnire cu natura. Asta presupune să fii conștient/ă. În locuință te afli într-un mediu controlat; îți poți regla temperatura optimă, de exemplu. În natură, nu mai este la îndemâna ta să controlezi mediul, temperatura sau evenimentele. Conștient/ă și pregătit/ă. Să ai echipament care oferă protecție la vânt și apă. Mijloace de aprindere a focului. Mijloace prin care să îți semnalezi prezența: petardă, fluier, clopoțel. Spray pentru descurajarea animalelor.

Pensiuni și Campinguri. Găsești pe gustul fiecăruia, la secțiunea www.drumulmaramuresului.ro/cazari Gazdă. Nenumărate șanse să tragi peste noapte la o gospodărie vrednică să-ți ofere, după pofta inimii, o cameră într-o casă tradițională, mireasma de fân din podul șurii sau un loc cu aer tare de munte, pentru instalarea cortului la adăpostul grădinii.

În natură. Cei care preferă să doarmă sub cerul înstelat și sunt familiarizați cu regulile naturii sălbatice, pot să campeze fără nicio opreliște de-a lungul traseului. Se recomandă spațiile deschise, nu foarte aproape de pâraie. Dacă instalați cortul în pădure, verificați copacii care mărginesc locul și asigurați-vă că nu sunt șubrezi.

Hidratarea este un musai. De-a lungul traseului vei găsi numeroase izvoare cu apă potabilă, indicate pe hărțile de la secțiunea drumulmaramuresului.ro/trasee. Apa se poate procura și din localitățile prin care treci, din fântânile localnicilor sau de la magazinele sătești.

Dacă hrana pe care o ai în rucsac nu te mai împlinește și simți imboldul unei gustări de-ale locului, găsești destule restaurante, pensiuni, puncte gastronomice locale și destui localnici care te pot omeni, pe https://www.drumulmaramuresului.ro/experiente

Dă-ne de veste, pe https://web.facebook.com/DrumulMaramuresului sau pe https://web.facebook.com/groups/calatorpedrumulmaramuresului, să știm că ești bine.

Când te afli pe Drumul Maramureșului, adu-ți aminte că tărâmul pe care calci este locuit de oameni veseli, primitori și dornice să ajute. Așadar, îți dorim să ai gândul bun, inima și pasul ușoare.