Home Trasee Atracții Artizani Experiențe Cazări Susține Parteneri Media Kit Ghid de călătorie Contact
1/2
2/2

Biserica de lemn din vale Ieud

Biserica

Ieud

A doua biserică de lemn din Ieud, din șes sau din vale, vechi lăcaș de cult greco-catolic, a fost construit, după documente de arhivă în 1712, însă tradiția spune că în 1717. Interiorul a fost decorat în stil bizantin în 1765 de către pictorul Alexandru Ponehalschi.

 

A fost înălțată în 1718, după ultima invazie tătară, fiind restaurată în 1962. Vechi lăcaș de cult greco-catolic (vezi, Șematism Maramureș 1936 retipărit in 2011, sursa: Episcopia Greco-Catolică de Maramureș), este una dintre cele mai mari construcții de lemn din România. Denumită și „catedrala de lemn”, prin monumentalitate și armonia proporțiilor este, poate, cea mai frumoasă biserică de lemn din Maramureș.

 

Absida altarului de formă poligonală este decroșată, naosul dreptunghiular are o boltă semicilindrică supraînălțată. Peste pronaosul tăvănit se înalță turnul, cu o siluetă zveltă și o înălțime apreciabilă. Acoperișul este foarte înalt și abrupt, cu poală dublă. Pictura interioară, realizată în 1841, este aproape în întregime ștearsă. În interior se păstrează o foarte frumoasă și valoroasă colecție de icoane pe sticlă din Nicula și din alte centre de zugravi din Transilvania.

 

Deviere de la traseu mai mica de 500 m.

 

Sursă text: Biserica de lemn din Ieud Șes - Wikipedia

Sursă foto: » Biserica de lemn „Naşterea Maicii Domnului” din Ieud „din Vale” (culturamm.ro)

Citește mai mult

Unde e

Ieud

Pe care traseu se afla

17

Bogdan Vodă - Ieud - Botiza
20km · 1 zi