Home Trasee Atracții Artizani Experiențe Cazări Susține Parteneri Media Kit Ghid de călătorie Contact
1/1

Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”

Biserica

Bârsana

Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: MM-II-m-A-04517. Ea a fost inclusă pe lista de patrimoniu cultural mondial UNESCO împreuna cu alte șapte biserici din județul Maramureș în decembrie 1999.

Biserica este situată in Maramureșul istoric, pe valea Izei. Vechea biserică de lemn a fost construită în anul 1711 în locul numit „Parul Călugarului” de preotul nobil Ioan Ștefanca, împreuna cu fii săi și alți săteni, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru protecție în timpul ciumei mari din anul anterior.

Ea  a fost mutată pe Valea Izei în jurul anului 1739 pe locul unui cimitir apărut după lupta cu tătarii de la 1717. Apoi a fost mutată a doua oară când a fost adusă în sat în jurul anului 1795 în mijlocul unui cimitir de victime din timpul ciumei mici de la 1742 sau de mai tarziu. Interiorul bisericii a fost repictat în 1806 de către Hodor Toader, fiind influențat de stilurile baroc și rococo. Picturile au fost executate pe lemn, parțial nivelat cu bucăți textile, fixate pe pereți și acoperite cu un strat de var preparat, cum era obiceiul vremii. Ulterior, a fost adăugat, pe vest, pridvorul cu două niveluri și au fost lărgite ferestrele. 

Text și poze preluate de pe site-ul www.maramures.culturamm.ro 

AICI  mai multe informații, cât și turul virtual al Bisericii. 

Deviere de la traseu aproximativ 3.5 km.

Citește mai mult

Unde e

Bârsana, Cimitirul de pe dealul Jbir

Pe care traseu se afla

19

Glod - Bârsana
11km · 1/2 zi

20

Bârsana - Călinești - Ocna Șugatag
23km · 1 zi

Programează o vizită

Centru de informare turistică: 0766 680 075