Home Trasee Atracții Artizani Experiențe Cazări Susține Parteneri Media Kit Ghid de călătorie Contact
1/1

Biserica de lemn „Zămislirea Sfintei Ana”

Biserica

Coruia

Biserica de lemn din Coruia, comuna Sacalaseni, judetul Maramures dateaza din anul 1794 . Lacasul are hramul „Zămislirea Sfintei Ana” si figureaza pe lista monumentelor istorice, cod LMI MM-II-a-A-04553.

  Biserica „Zămislirea Sfintei Ana”” din Coruia a fost adusa in centrul acestui sat, in 1794, de pe un deal invecinat numit Pindar. In sprijinul acestei ipoteze stau si semnele crestate pe barne de catre mesterii lemnari, semne menite a ajuta la reconstruirea cladirii. Deasupra intrarii este gravata data mutarii sale si numele mesterului: „Anul Domnului 1794, noe(m)vrie 11, sau ridicat Farcas Ianos tamirman”. O alta inscriptie se afla pe grinda corului: „La anul 1794 sau facut biserica aceasta prin Farcas”.

Biserica impresioneaza prin marimea sa, prin turnul foarte inalt si ornamentele migalos sculptate. Se compune dintr-un pridvor vestic, tinda, naos si un altar poligonal decrosat. Turnul este incadrat de patru turnulete la baza coifului; este unica biserica din Chioar ce prezinta aceasta particularitate. A fost acoperita cu tabla intre 1922-1929, iar in prezent se fac lucrari de consolidare.

Pridvorul este alcatuit din patru stalpi masivi, latimea lor atingand 80 de cm, stalpi ornamentati cu motive incizate si uniti prin arcade cioplite artistic. Ancadramentul intrarii e decorat cu motive in zig-zag si benzi in torsada, iar peretii cladirii cu braul in funie rasucita.

La inceputul secolului 20, ca mai in tot Lapusul, Chioarul si Maramuresul, distinctia sociala de odinioara se pastra inca in biserica, desi fusese desfiintata la 1850. 

 

Deviere de la traseu sub 500m.

Citește mai mult

Unde e

Coruia, Str. Alexandru Vaida Voievod

Pe care traseu se afla

37

Coaș - Coruia - Chechiș
10km · 1/2 zi